Minőségi fekete teák

Néhány szó a fekete teákról

A fekete tea a teacserje (Camelia Sinensis, Camelia Assamica) leveleiből készül: előbb fonnyasztják a leveleket, hogy a levél olyan hajlékony legyen, mint a puha bőr. A következő lépés a sodrás. A művelet célja, hogy elroncsolják a levél sejtjeit és ezáltal az erjesztés során a levegő könnyebben érintkezzék a sejtek nedvével. Az első kémiai változás itt veszi kezdetét és megkezdődik a végső íz kialakulása.

Az erjesztésnek az a célja, hogy a tea keserű, fanyar csersavainak hatása minimálisra csökkenjen és a tealevél finom, könnyű olajának teljes zamata érvényesüljön. A hűvös, nedves környezetben szétterített sodrott leveleket addig erjesztik, amíg a tealevél zöld színe vörösesbarnára változik. Ez a folyamat csak néhány órát vesz igénybe. Majd következik a szárítás. Ennek az eljárásnak az a célja, hogy leállítsa az oxidációt és egyenletesen megszárítsa a leveleket. Ez a folyamat pasztörizálási funkciót is betölt. 60-90 °C-os forró levegő hatására a szárított teában az erjedési folyamat hirtelen leáll, a tea anyagainak kémiai összetétele már nem változik és az erjedt tea barnásvörös színe szürkésfeketévé alakul.

Ezt az eljárást, melyet csak a fekete teák feldolgozásánál alkalmaznak, teljes
fermentációnak nevezzük.

Jó tudni a fekete teákról:

  • Az Earl Grey teakeverék jellegzetes ízét és citrusos illatát a bergamottnarancs héjából kivont olaj biztosítja.
  • Ceylon területén, azaz mai nevén Srí Lankán a 19. század közepe óta foglalkoznak teatermesztéssel: a kedvező területi és éghajlati adottságoknak köszönhetően sokféle, karakteres ízvilágú és jellegű teafajtát találhatunk itt.
  • A világ híres teatermesztő vidékeiről származó teakeverékek alapanyagai általában Indiából, Srí Lankáról és Kínából érkeznek.
  • A fekete teákat – fajtától függően – 3-5 percnél tovább ne hagyjuk a forró vízben, mert felborítjuk a tea jellegzetes illatát és zamatát adó tein (koffein) és tannin (csersav) harmonikus egyensúlyát. Hosszabb áztatási időnél a csersavak íze fog dominálni.